Κάθε χρόνο ακούγοντας τη λέξη «καλοκαίρι» σκεφτόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα, το σοκολατένιο μαύρισμα, τα αντηλιακά…. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε στην επιλογή αντηλιακού; Και ποιό απευθύνεται στην επιδερμίδα μας;

Αρχικά οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε είναι Χειμώνας, είτε Καλοκαίρι. Οι ηλιακές ακτινοβολίες παραμένουν ίδιες και σκοπός μας είναι να αποφευχθούν οι καταστρεπτικές ορατές ή μη ορατές συνέπειες αυτών, όπως ακτινική γήρανση και φωτοδερματίτιδες.
Τι είναι οι UVA και UVB;

Οι UVA ευθύνονται για φωτοευαισθησίες και μακροπρόθεσμα για την γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB για τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα μας μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες, αλλά όχι για πάντα! Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε «οφείλει» να μας προστατέψει αποτελεσματικά και από τις 2 ακτίνες!

Βασική προϋπόθεση στην επιλογή αντηλιακού είναι η ένδειξη παροχής προστασίας όχι μόνο από τις ακτίνες UVA αλλά και UVB.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF;

Ο δείκτης προστασίας SPF θεσπίστηκε το 1962 με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή του σωστού αντηλιακού για την επιδερμίδα τους. Ο δείκτης SPF αφορά τον βαθμό προστασίας της επιδερμίδας μας απέναντι στις UVB ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία προκαλεί και ηλιακά εγκαύματα. Φυσικά, εκτός από τον βαθμό προστασίας SPF, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως ο τύπος δέρματος και ο χρόνος που θα περάσει κάποιος κάτω από τον καυτό ήλιο!

Με πιο απλά λόγια, αν το δέρμα σας αρχίζει να κοκκινίζει και να καίγεται στα 10 λεπτά μετά την έκθεσή του στον ήλιο, τότε με ένα αντηλιακό που έχει δείκτης προστασίας SPF30, μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο έως και 300 λεπτά (30×10) χωρίς να καείτε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ενδιάμεσα να κάνετε και επιπλέον επαλείψεις με τον αντηλιακό σας, καθώς το νερό της θάλασσας ή της πισίνας και ο ιδρώτας μπορούν να μειώσουν την προστασία που σας προσφέρει το αντηλιακό.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας ευρέως φάσματος;

Όπως προαναφέρθηκε, ο δείκτης προστασίας SPF αντικατοπτρίζει τη UVB ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί ερυθρότητα και κοκκινίλες στην δέρμα. Όμως και οι UVA μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως γήρανση του δέρματος και μακροπρόθεσμα καρκίνο του δέρματος. Οπότε, συνίσταται η χρήση αντηλιακού που προφυλλάσει από τις UVA και UVB ταυτόχρονα, για πλήρη προστασία από τον ήλιο.


Στην ευρεία αγορά τα τελευταία χρόνια οι παρασκευαστές παρέχουν μεγάλο φάσμα επιλογών επιτρέποντας στον καταναλωτή να βρει την υφή και την εμφάνιση που του ταιριάζει περισσότερο: κρέμες, λάδια, τζελ, τζελ-κρέμες, λοσιόν ή γαλακτώματα πολύ ρευστά, σπρέι, αφρούς, στικ κτλ. Εμείς με τη σειρά μας θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του δέρματός μας.

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας για να μπορέσουμε να κάνουμε την σωστή επιλογή…
Τι αντηλιακό προσώπου πρέπει να επιλέξετε, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας;Εάν η επιδερμίδα μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον ήλιο και δυσανεκτική, επιλέγουμε πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εάν η επιδερμίδα μας είναι ευαίσθητη στον ήλιο, επιλέγουμε επίσης πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία.
Εάν η επιδερμίδα μας είναι μέτρια ανθεκτική στον ήλιο και δεν εμφανίζει κοκκινίλες κατά την έκθεσή μας τότε μπορούμε να επιλέξουμε υψηλή αντηλιακή προστασία.
Εάν η επιδερμίδα μας είναι ανθεκτική στον ήλιο τότε μόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέτρια αντηλιακή προστασία.

Στη συνέχεια… όσον αφορά τις υφές των προϊόντων θα πρέπει να τις ξεχωρίσουμε σε 2 κατηγορίες: Λεπτόρρευστες και Παχύρευστες!Δέρματα κανονικά και πιο ξηρά επιλέγουν παχύρευστες υφές (κρέμες), ενώ δέρματα μικτά και λιπαρά λεπτόρρευστες υφές (τζελ, τζελ-κρέμα).
Δέρματα με τάση ακμής έχουν τη δυνατότητα επιλογής αντηλιακού κατάλληλο για ακνεϊκά δέρματα. Τα συγκεκριμένα αντηλιακά βοηθούν στην μείωση της λιπαρότητας και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.

Αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, spray ή αφρού χρησιμοποιούνται κυρίως για ολόσωμη κάλυψη, ενώ αντηλιακά σε στικ τοποθετούνται στις ευαίσθητες ζώνες όπως αυτιά, μύτη, χείλη, ντεκολτέ!
Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και πότε πρέπει να το ανανεώσουμε;

Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού είναι 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ενώ η επανάληψή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη και, κυρίως, μετά την έξοδο από το νερό.


Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr