Η ηλίαση είναι ένα είδος θερμοπληξίας, που δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζεις. Φυσικά, η ηλίαση, όπως δηλώνει και το όνομά της, συμβαίνει μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή από την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.
Ο οργανισμός μας διαθέτει των μηχανισμό της ομοιόστασης, με τον οποίο ρυθμίζεται η θερμοκρασία μας ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη, η διάμετρος των αγγείων μας αυξάνεται και ενεργοποιείται η εφίδρωσης, ώστε να διατηρούμε τη θερμοκρασία μας στα κατάλληλα επίπεδα. Όταν όμως η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη και χωρίς προστασία, τότε ο μηχανισμός της ομοιόστασης αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Παράλληλα, η ηλίαση και αφυδάτωση είναι παράλληλα φαινόμενα. Αποτέλεσμα; Η ηλίαση και τα συμπτώματά της.
Πόσο διαρκεί η ηλίαση;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ηλίαση και τα συμπτώματά της διαρκούν περίπου 2 με 3 ημέρες. Αν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο και παρατηρηθεί διανοητική σύγχυση, τότε πρέπει να μεταφέρουμε το άτομο σε νοσοκοείο, ώστε να του παραχθεί η περίθαλψη, που χρειάζεται.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης;
Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να αμελούνται.
Τα συμπτώματα ηλίασης σε παιδιά και τα συμπτώματα ηλίασης σε ενήλικες είναι κοινά. Η διαφορά είναι ότι τα παιδιά δεν είναι σε θέση να εκφράσουν όσα νιώθουν πάντα, για αυτό πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.
Συμπτώματα Ηλίασης
Τα συμπτώματα της ηλίασης διακρίνονται ανάλογα με την έντασή τους, αλλά και τη σοβαρότητα της ηλίασης. Ανάλογα, λοιπόν, με τη μορφή της ηλίασης έχουμε και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Αυτά είναι τα εξής:
Ήπια ΗλίασηΕρυθρότητα και ερεθισμός στο δέρμα
Έντονη εφίδρωση
Αίσθημα ζάλης και κόπωσης
Μέτρια ηλίασηΠονοκέφαλος
Πυρετός
Ναυτία και τάση για εμετό ή εμετός
Ίλιγγος
Τάση λιποθυμίας ή λιποθυμία
Ταχυπαλμία
Ρίγη
Εγκαύματα ή και φουσκάλες στο δέρμα
Κράμπες
Βαριά ηλίασηΣύγχυση και παραλήρημα
Σπασμοί
Παραισθήσεις
Υψηλός πυρετός, που δεν υποχωρεί
Ωχρότητα
Ποιοι διατρέχουν κινδυνο στο να πάθουν ευκολότερα ηλίαση;
Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και είναι πιο ευάλωτα στην ηλίαση. Αυτές είναι οι εξής:Ηλικιωμένοι
Παιδιά
Καρδιοπαθείς
Διαβητικοί
Νεφροπαθείς
Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές παθολογικές καταστάσεις
Η ερώτηση «Έπαθα ηλίαση, τι να κάνω» είναι πολύ συχνή κι εμείς θα απαντήσουμε σε αυτή περιγράφοντας την ηλίαση και την αντιμετώπιση της.
Πώς να προστατευτείτε από την ηλίαση;
Η αντιμετώπιση συμπτωμάτων ηλίασης είναι πολυπαραγοντική. Αρχικά, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Για αυτό, είναι σημαντικό:Να αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο
Να χρησιμοποιούμε αντηλιακό
Να φοράμε καπέλο
Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις πολύ ζεστές μέρες, όταν αυτό είναι εφικτό
Να ενυδατωνόμαστε διαρκώς
Να ντυνόμαστε ελαφριά και με ανοιχτόχρωμα ρούχα
Να κάνουμε συχνά ντους
Να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά
Να αποφεύγουμε το αλκοόλ, γιατί αφυδατώνει τον οργανισμό
Πώς να αντιμετωπίσετε μια ηλίαση;
Αν τελικά δεν καταφέρουμε να προστατευθούμε, δείτε τι κάνουμε όταν παθαίνουμε ηλίαση. Είναι σημαντικό, κάποιος με ηλίαση να:Μεταφερθεί άμεσα σε δροσερό και σκιερό μέρος
Να καταναλώσει άμεσα μεγάλη ποσότητα νερού
Να ξαπλώσει με ελαφρώς σηκωμένα πόδια
Να κάνει συχνά και δροσερά ντους
Να ενυδατώνει συνεχώς την επιδερμίδα του
Να κοιμάται
Να του χορηγείται αντιπυρετικό σε περίπτωση πυρετού
Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr
0 Σχόλια