Το Μάκα είναι μια υπερτροφή από τη ρίζα του φυτού Lepidium meyenii, που ανήκει στην οικογένεια φυτών Brassicacea, δηλαδή την οικογένεια των φυτών της μουστάρδας και συγγενεύει με φυτά όπως το γογγύλι, το λάχανο και το νεροκάρδαμο Αυτή η ρίζα θεωρήθηκε για πρώτη φορά υπερτροφή από τους Ίνκας που καλλιέργησαν πρώτοι αυτό την εξαιρετική αυτή ρίζα ψηλά στα βουνά των Άνδεων του Περού.

Οι Ίνκας αντιλήφθηκαν την αξία του μάκα, την οποία κοινώς αποκαλούσαν περουβιανό τζίνσενγκ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μάκα είναι άριστη πηγή βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υδατανθράκων, τανινών και αμινοξέων. Επίσης, περιέχει μια σειρά από πολύπλοκα αλκαλοειδή, αλλά και τα 20 απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαζί με πολλά άλλα φυτοχημικά.


Μάλιστα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του μάκα ήταν τόσο ισχυρές, που οι αυτοκρατορικοί πολεμιστές των Ίνκας το έτρωγαν τακτικά πριν από τη μάχη για να βοηθήσει στην ενίσχυση του «μαχητικού πνεύματος», της δύναμης, της αντοχής και της λίμπιντο τους. Οι Ίνκας σεβάστηκαν την αξία αυτού του φυτού τόσο πολύ που το χρησιμοποίησαν ακόμη και ως μονάδα συναλλαγής .

Στις μέρες μας, πολλοί αθλητές, ακόμη και bodybuilders εξακολουθούν να χρησιμοποιούν maca για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους στην ενδυνάμωση, την αντοχή και τη συνολικής τους απόδοση . Αλλά εκτός από αυτά, το maca έχει ένα ακόμα, λιγότερο γνωστό όφελος που η επιστημονική έρευνα μόλις πρόσφατα το μελέτησε. Η υπερτροφή αυτή έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τις ορμόνες, γεγονός που το καθιστά ανεκτίμητο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής. Ωστόσο, η μάκα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.
Γιατί το μάκα είναι μια υπερτροφή για γυναίκες
Ρυθμίζει τις ορμονικές ανισορροπίες

Το Maca θεωρείται ενδοκρινικό προσαρμογόνο. Αν και δεν περιέχει ορμόνες, περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της κανονικής παραγωγής ορμονών στο σώμα. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το DIM (Diindolylmethane) (Διινδολυλομεθάνιο), ένα φυτοχημικό που βρίσκεται σε πολλά σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Το DIM έχει αποδειχτεί από σε πολυάριθμες μελέτες ότι βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία των ορμονών (τόσο των οιστρογόνων όσο και της τεστοστερόνης) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έχει επίσης βρεθεί αποτελεσματικό κατά ορισμένων μορφών καρκίνου .

Η έρευνα δείχνει ότι το μάκα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών βοηθώντας την λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Για τις γυναίκες, το μάκα μπορεί να είναι σωτήριο, ειδικά όταν οι περισσότερες συμβατικές επιλογές περιλαμβάνουν συνήθως λήψη συνθετικών ορμονών που αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνες, προκαλώντας ακόμη και σοβαρές παρενέργειες όπως καρκίνο των ωοθηκών, εγκεφαλικό και άσθμα, μεταξύ άλλων  .

Ουσιαστικά, το μάκα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να παράγει φυσικά τις δικές του ορμόνες και έτσι να αποκαταστήσει αποτελεσματικά την ισορροπία τους. Συγκριτικά, οι συμβατικές ορμονικές θεραπείες εισάγουν συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στο ενδοκρινικό σύστημα. Η ρύθμιση των ορμονών είναι ζωτικής σημασίας καθώς αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για σχεδόν κάθε διαδικασία στο σώμα.

Μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Επειδή το μάκα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις γυναίκες, ώστε να ελαττωθούν τα τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Μια μελέτη του 2006 αποκαλύπτει ότι το μάκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρνητικών φυσιολογικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, όπως η συχνότητα των εξάψεων, η συχνότητα νυχτερινών εφιδρώσεων, ο διακοπτόμενος ύπνος, η νευρικότητα, η κατάθλιψη και η ταχυκαρδία. Οι ερευνητές δηλώνουν, «Φαίνεται ότι το μάκα μπορεί να λειτουργεί ως τονωτικό των ορμονικών διεργασιών, οδηγώντας στην ανακούφιση της ενόχλησης που αισθάνονται οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Μια προηγούμενη μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι για τις γυναίκες, το μάκα είναι σε θέση να αποκαταστήσει με επιτυχία την ισορροπία των ορμονών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, «οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών συνοδεύονταν από ένα σημαντικά μειωμένο αίσθημα δυσφορίας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση».

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για «θολούρα κατά τη σκέψη» κατά την εμμηνόπαυση, η οποία έχει συνδεθεί με διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών . Μια μελέτη προτείνει ότι το μάκα μπορεί να αντιμετωπίσει την αίσθηση τέτοιων συμπτωμάτων . Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το μάκα είναι ένας ισχυρός νευροπροστατευτικός παράγοντας, που το καθιστά μια πιθανή θεραπεία για την πρόληψη ή την επιβράδυνση αυτού του συμπτώματος, ακόμη και σε περίπτωση τραυματισμού, να σταματήσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την απώλεια νευρώνων .

Ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση είναι ο αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης. Μια μελέτη δείχνει ότι το μάκα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας ενώ αυξάνει την ανάπτυξη των οστών και τα επίπεδα ασβεστίου .


Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Το Maca περιέχει μια ποικιλία φυτικών στερολών, όπως η σιτοστερόλη, η καμπεστρόλη, η εργοστερόλη, η βρασικαστερόλη και η εργοσταδιενόλη . Αυτές οι χημικές ουσίες είναι ουσιαστικά το ισοδύναμο της χοληστερόλης που βρίσκεται στον οργανισμό. Αυτές οι στερόλες, ωστόσο, βοηθούν στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών στα φυτά. Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φυτικών στερολών, όλες έχουν παρόμοια χημική δομή και έχει αποδειχθεί από ερευνητές ότι βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στους εθελοντές καθώς και στην καταπολέμηση τριών από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου.
Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης

Ενώ το μάκα μπορεί να μην παίζει ρόλο άμεσα στον έλεγχο τον διαβήτη, μια μελέτη του 2007 αποκάλυψε ότι μετά από μόλις δύο εβδομάδες, τα άτομα που έλαβαν maca παρουσίασαν «σημαντικά βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη και μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους». .
Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Άλλα οφέλη που έχει το μάκα περιλαμβάνουν την βοήθεια σε περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας και την πρόληψη της υπέρτασης που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το μάκα μπορεί να αναστείλει σημαντικά «το ένζυμο μετατροπάσης της αγγειοτενσίνης Ι (ΜΕΑ) που σχετίζεται με την υπέρταση». . Έτσι, η υπερτροφή αυτή μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Maca όχι μόνο για γυναίκες… αλλά και για άνδρες;
Μειώνει το μέγεθος του προστάτη

Το μάκα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό και για τους άνδρες. Για παράδειγμα, ένας συγκεκριμένος τύπος μάκα (κόκκινη μάκα) φαίνεται σε μελέτες ότι καταστέλλει την ανάπτυξη του προστάτη και ακόμη και μειώνει το μέγεθος του προστάτη, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο εργαλείο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH), ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι ηλικιωμένοι άνδρες . Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μάκα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο η φιναστερίδη (ένα δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της BPH) στη μείωση του μεγέθους του προστάτη.
Αυξάνει τη Γονιμότητα

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το μάκα μπορεί επίσης να είναι μια πιθανή θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα, ειδικά εάν είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε μόλυβδο . Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι το μάκα μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος .

Συνολικά, το μάκα είναι μια εξαιρετικά λειτουργική τροφή που έχει τεράστιες δυνατότητες τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που αντιμετωπίζουν ορμονικές αλλαγές. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τέτοιου είδους προβλήματα σύμφωνα με πολλές μελέτες.

Μάκα, η Τέλεια Υπερτροφή για τις Γυναίκες, Ρυθμίζει τις Ορμόνες, Ηρεμεί και Αυξάνει τη Λίμπιντο! - GoNatural eshop